Ο κύριος Πασκάλ είναι ένας νέος δάσκαλος που συγκρούεται με την έλλειψη ενδιαφέροντος των μαθητών του και αποφασίζει να αλλάξει ριζικά τις διδακτικές του μεθόδους. Η μικρή του όμως επανάσταση αφήνει αρνητικές εντυπώσεις σε γονείς και παράγοντες της περιοχής.
Ουσιαστικά πρόκειται για την κινηματογραφική προσέγγιση των πρώτων χρόνων της εκπαιδευτικής πορείας του γνωστού παιδαγωγού Σελεστέν Φρενέ, κοντά στο 1920, ο οποίος οικοδόμησε ένα σύστημα παιδαγωγικών αρχών με έμφαση στη χειρωνακτική εργασία, την παραγωγική δραστηριότητα και την ελεύθερη έκφραση των παιδιών, ενώ ο ρόλος του εκπαιδευτικού θα ήταν να δημιουργεί «σκαλωσιές» ώστε τα παιδιά να φτάνουν από μόνα τους στη γνώση.
Οι πρωτοπόρες μέθοδοί του προκάλεσαν αντιδράσεις, κυρίως της Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίες είχαν αρνητικές συνέπειες στο εκπαιδευτικό του έργο αναγκάζοντας τον να αποχωρήσει από την δημόσια εκπαίδευση.
Η ταινία στηρίζεται κυρίως στις σημειώσεις της γυναίκας του Φρενέ - Ελίζας, γυρίστηκε το 1949, έχει πάρει 30 διεθνή βραβεία και υιοθετήθηκε από την Κινηματογραφική Επιτροπή του ΟΗΕ «ως έργο τέχνης» που αποτελεί ύμνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς στην τελευταία της σκηνή «εικονογραφεί» με εξαιρετικό τρόπο μια από τις πλευρές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου